Oteller, restoranlar boş kaldı: ‘Müşteri enayi değil’: Bodrum, Çeşme’de mecburi indirim

Posted by


YÜKSEK SEZON BEKLENTİLERİ KARŞILAMADI

Turizm sektöründe yüksek sezonda beklenen yoğunluk gerçekleşmedi. Otellerin fiyat indirimleri ile dolmayan odalarının ardından, restoranlar da benzer adımlar atmaya başladı. Yunan Adaları’ndaki restoranlarla sıkça kıyaslanan tatil beldelerindeki restoranlarda müşteri kaybı hızla arttı. Çeşme ve Bodrum gibi popüler tatil bölgelerinde bazı restoranlar servis ücretini kaldırırken, bazıları menülerinde yüzde 10-20 indirim yaptı.

SERVİS ÜCRETİ KALDIRILDI

Sabah’tan Betül Alakent’in haberine göre, Bodrum Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Serdar Kocadon, ilçedeki farklı kategorilerdeki restoranların durumunu değerlendirdi. “Lüks restoranlar dolu, ancak orta ve alt segmentte müşteri trafiğinde düşüş var” diyen Kocadon, bazı restoranların servis ücretini kaldırdığını, bazılarının ise yüzde 10-20 arası indirim yaptığını belirtti. Kocadon, yüksek maliyetler nedeniyle otellerdeki gibi büyük indirimler yapmanın mümkün olmadığını vurguladı.

FIRSATÇILIK DA VAR

Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği (TÜRES) Başkanı Ramazan Bingöl, restoranların müşteri trafiğinin yüzde 40 düştüğünü söyledi. Bingöl, yerli ve yabancı turistlerin yüksek fiyatlara tepki gösterdiğini belirterek, “Fiyat kavramı kalmadı. Nişantaşı ile Güngören’de kahve aynı fiyat. Maliyetler arttı ama fırsatçılık da var. Bu durum en çok işini hakkıyla yapana zarar veriyor” dedi.

MÜŞTERİ ENAYİ DEĞİL

“Çeşme ya da Bodrum’un en lüks restoranında örneğin lahmacunu 800’e satılıyor. Bunu gören X restoran da ‘madem orada lahmacun 800’e satılıyor’ diyerek 600 TL fiyat yazıyor. Bunu gören müşteri de tepki koyuyor. Adam haklı, enayi değil. O parayı sana neden versin? Diğer yer bir marka oluşturmuş. Hizmeti farklı, alıcısı farklı. Sen daha marka olmadan böyle fiyat yazarsan tepki görürsün” dedi. Turizm beldelerinde müşteri trafiğinin yüzde 50 düştüğünü anlatan Bingöl, “Fiyatları yüzde 10-20 indirdiler. Özellikle 100 liralık lahmacunu 600’e satmaya kalkanlar, 50 liralık böreğe 250 lira isteyenler fiyatını daha da çekecek” şeklinde konuştu.

BAKANLIK KURUL KURMALI

Turizm Restoran Yatırımcıları ve Gastronomi İşletmecileri Derneği (TÜRYİD) Başkanı Kaya Demirer, turistik bölgelerde arzın yüksek, talebin düşük olduğunu belirtti. Demirer, “12 ay açık olan işletmelere göre turistik bölgelerdeki işletmelerin sınırlı bir süresi var. Talep düşünce arz tarafı mecburen fiyat kırdı” dedi. Maliyetlerin yüksek olduğunu vurgulayan Demirer, “Personel giderleri ve maliyetler arttı. Fiyatları düşürmek için Tarım, Maliye ve Çalışma Bakanlığı’nın içinde olduğu bir kurul kurulmalı” dedi.

ÇEŞME’DE OTELLER BOŞ

Shine Hospitality CEO’su Ayça Bilgin, Çeşme’nin en durgun sezonlarından birini yaşadığını belirtti. Bilgin, “Oteller boş kaldı, fiyat kırıyorlar. Sokaklar dolu ama mekânlar boş. Restoranlar küçük indirimler yaptı ancak sezon çok kısa ve maliyetler yüksek. Bu nedenle büyük indirimler olmuyor” ifadelerini kullandı.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir